Kunstavisen: Imponerende udstilling af Ingrid Bugge i Grundtvigs Kirken

with No Comments

Af Andreas Hansen

Med udstillingen i Grundtvigs Kirken med titlen “Overgivelse” kan man godt sige, at Ingrid Bugge på en måde får opsummeret sit hidtidige arbejde. For at være i stand til at udføre de 8 kæmpestore bannere, der nu hænger så smukt i Grundtvigs Kirkens store vinduer, har hun nemlig været i sine arkiver og brugt fotos fra næsten hele sit virke til de store fotocollager. Hendes fotos har ofte det sensuelle menneske som et centralt motiv Titlerne på bannerne i kirken er følgende: Tankedruk, Kollaps, Søgen, I Ét, Hengivelse, Tillid, Genfødsel og Døden.

Forfatterne om overgivelse I kataloget har hun bedt forfatterene: Klaus Bak, Celistien Andersen, sognepræst i kirken Palle Kongsgaard, Lars Schwander, Synnøve Søe, Charlotte Munch, Ann-Sofie Rørsgaard, samt Karsten Fledelius, Cand.Mag. i Historie og Serbokroatisk, m.m., til at skrive hver sin tekst om deres opfattelse af begrebet overgivelse. Sidstnævnte skriver bl.a., at: “Overgivelse” er et flertydigt begreb. Det kan være ensbetydende med kapitulation- Men også entusiastisk hengivelse, hvor man slipper sig selv og “overgivent” giver den anden i vold. Overgivelse kan være afspejling af overtalelse, omvendelse eller forførelse. Men det afgørende er, at det er en aktiv handling. Den kan være reaktiv eller proaktiv. Eller helt spontan.

Den græsfyldte og stenede vej Selv fortæller Ingrid Bugge om udstillingen- Intentionen med min udstilling er at beskrive og undersøge veje til overgivelse. Veje, der er både græsfyldte og stenede. I overgivelse ligger en frihed og følelse af at kunne flyve. Det er lige der, hvor kærligheden bor og gror. Da min idé om at beskrive og undersøge overgivelse var født i sommeren 2010, var det første, jeg tænkte, at en kirke var det naturlige sted at udstille i. Den smukkeste kirke, jeg kender i Danmark, er Grundtvig Kirken. Og der startede drømmen:

Moderne og kontroversiel kirkekunst? Nu er drømmen altså realiseret og fuldført, og man skal skynde sig for at nå at se udstillingen, der stopper allerede den 25. September. Med udstillingen er det så vidt, jeg kan bedømme, også lykkedes for Ingrid Bugge at formulere et nyt og moderne bud, og måske for nogen også et kontroversielt bud på kirkekunst – andre vil måske komme til at tænke på Salomons Højsang? Man må håbe, at Ingrid Bugge får mulighed for at vise udstillingen andre steder i landet – men så vidt Kunstavisen er orienteret, er der ingen aktuelle planer.

Golden Days festivalen varede frem til 18. September og udfoldede sig i hele København med en lang række arrangementer og aktiviteter. Herunder altså Ingrid Bugges projekt i Grundtvigskirken – hvor man også kan købe det flotte katalog med fotos og med tekster af de ovennævnte forfattere. Golden Days sluttede den 18. september men man kan se Ingrid Bugges projekt i Grundtvigskirken frem til den. 25. september.

Grundtvigs Kirken På Bjerget 14B, 2400 København NV Frem til den 25. september